Курка, яка сиділа 8-го березня на пляшці пива :)

Привіт.
Вчора готуала вперше «Курку на пляшці». Памm»ятаю як в дитинстві це було улюбленою стравою. Всі діти боролись за 2 ніжки і ненавиділи крильця та біле мm»яско. З того часу багато що змінилось. Я не люблю ніжки, і люблю грудку :) По всьому місту тепер розкидані кіоски з курми-гріль і здавалося б, що нема сенсу бавитись з таким блюдом, але, останні 2 рази (1 в Києві і 1 у Львові) до рук потрапляла якась волога, ніби сира курка, до того ж без особливо привабливого смаку… Та й криза! Мабуть купити сиру тепер дешевше. Не знаю скільки коштують готові кури-гриль, а ось це курча коштувало нам таке:
Курка (майже 2 кг) = 28 грн.
Пакетик стандартної приправи до страв з курки = 3 грн.
Маленький пакетик майонезу (один з найдешевших) = 1,89 грн.
Пляшка пива (бо вдома не було порожньої) випита мужем напередодні і відмита від етикеток.
Скільки там виходить? 33 грн.? Можна округлити до 35ти, 2 грн. на газ ;) .

Отож, курча я замаринувала дуже простим способом. Оскільки готувати страву надумала 8-го березня, то 7-го вранці натерла наш обm»єкт (попередньо очистивши від зайвого пірm»я, бо магазинні кури часто густо не надто ретельно вискубані в певних місцях: дупка, крильця, під ніжками, шийка), натерла його приправою як зсередини, так і ззовні. Я додала також сіль до приправи, бо мала її не солену, але зараз часто суміші продають уже з сіллю, то ж треба на це вважати. Так воно, натерте і простояло в мене в холодильнику до приготування.
8-го, по обіді (бо готувалось на вечерю), я запалила духовку, і поки та розігрівалась, витягла і сполоснула під холодною водою курку (знову ж таки як зсередини так і ззовні). Але зауважте, що я її не мила, а лише сполоснула від зайвої солі. Далі беремо майонез і намазуємо ним курку зсередини. Майонез додає легкої пікантності, запобігає пересушенню шкірки в першх хвилинах готування. Наступний крок це – приготування бритванки (вистелити папером, щоб залізо не торкалось шкла, аби уникнути неприємностей з пляшкою), до якої ставимо пляшку з-під пива наповнену холодною водою і на неї насаджуємо вимазану зсередини майонзом курку. Далі все просто. Курча, яке так зручно сидить вимащуємо всюди ззовні майонезом і ставимо до духовки на сам низ, щоб наша пані туди влізла :) .
Я готувала курку за принципом таким. Спочатку менше середнього вогню, аби вона прогрілась до кісток. Час від часу (кожних 10-15 хв.) обливала курку її ж жиром, що стікав в процесі приготування в бритванку для скоринки. Наприкінці готування (десь після 45 хв) додала вогню і споглядала, як вона зарумяниться.
У мене тут на квартирі стара духовка, з вогнем лише знизу, тому, якщо ви маєте краще пристосування, очевидно, що процес скоротиться. Зазвичай курка готується не більше 30 хв в адекватній духовці з верхнім та нижнім підігрівом :)
Ось так виглядала вона в духовці. Витягали ми її вдвох, одна людина втягала бритванку, інша притримувала курку виделками :)

Я приготувала велику площину для себе аби розрізати курча на порції. Мушу сказати, що я б ніколи не спокусилась приготувати курку, якби тиждень тому в моєму улюбленому шоу «Нічні кошмари на кухні» з Гордом Рамзі, не показали ЯК ЛЕГКО РОЗРОБЛЯТИ КУРКУ!!! Я впоралась без проблем!
Курку кладемо на спинку. Відрізаємо гарним ножем ніжки та крильця, потім праву і ліву грудки. Просто фантастика! Я навіть пальцем не торкнулась птиці, бо 1 виделки та гострого ножа цілком було достатньо! Спробуйте якось :) (звісно, якщо ви це вже не робили сотні разів до того).

До курки на гарнір вирішено було використати морквочку варену в пароварці та підсмажену (заморожену) кукурудзку на вершковому маслі! Було суперово!
Смачного!

Понравилась статья? Поделиться с друзьями:
Добавить комментарий

два × четыре =

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: