Кероб. Це — хто?

размещено в: Рецепти українською | 0

Все почалося з того, що я шукала агар-агар, щоб зробити домашній зефір. Мушу визнати, що або я погано шукала, або агар-агар у непромислових кількостях продають з-під поли і неафішовано, але купити якісь людські порції його мені вдалося лише в одеській . До речі, я там непогано закупилася, і розкажу про це трошки згодом. А зараз про відкриття, яке мені подарували одесити.

Кероб — продукт, що видобувають з плодів вічнозеленої рослини Ceratonia siliqua, яку в англомовних країнах називають просто Carob і St Johnm»s-bread (“Хліб Св.Іоанна”, бо начебто, саме плодами цього дерева і диким медом він рятувався). До речі, це та сама рослина, зернята якої дали назву “каратам” (так-так, тим, що діамантові, зернята стиглих плодів завжди важать однаково, і їх вагу взяли за еталонну вагу карату). Ті самі зернята, які вважаються афродізіаком, хоча дехто скаже, що все одно кращий афродізіак — це ті ж діаманти. Але, як виявилося, не діамантами єдиними.

Плоди кероба, перероблені у сироп, пудру чи стружку, використовують у випічці, як вегетаріанські замінники шоколаду і природний підсолоджувач, корисний і нежирний. Звісно, повз таке (шоколад? Де шоколад?!) я пройти не змогла.

Керобу значно більше років, ніж цукру, і думаю, більше, ніж какао, він “відмітився” у різних релігіях, але дивно, що зараз про нього так мало чути (чи може, це я така необізнана…) Виявляється, керобовий сироп на Кіпрі вважається місцевим чорним золотом і є однією з важливих статей експорту. Кероб витрощують у великих кількостях і в Іспанії, Греції, Португалії і Марокко. І найцікавіше, коштує він дешевше, ніж звичайне какао — 500 г мені обійшлися в 30 грн, а той самий “Золотой ярлык” 85г коштує 13 грн. На вигляд один від одного вони не відрізняються, а от на запах — дуже. У кероба і смак, і аромат дуже специфічні, солодкаві, на щось дуже схожі, але, хоч убий, не можу згадати, на що. І ще одне — кероб відрізняється від шоколаду тим, що у ньому відсутні кофеїн і теобромін, які є алергенами. А ще у керобі є вітаміни A, B, B2, B3 і D, і ще купа корисних речовин. Ну просто скарб якийсь, еге ж?

Але до справи.
На чашку гарячого напою візьміть чашку гарячого (логічно, еге ж?) молока, ? ч.л. ванільної есенції, 1 ? — 2 ч.л. порошку керобу, дрібку цинамону. Розмішайте добряче ложкою чи блендером, щоб не було грудочок. Дуже на любителя (Ра забракував одразу), але любителям оригінального сподобається. Буду пробувати його у випічці.

Крім кероба я розжилася вождєлєнним сичуанським перцем, чорною гірчицею у зернах, пектином і агар-агаром, сушеними томатами, мускатними горіхами і сумахом. Взагалі, враження приємне, висилають швидко, оплатити можна як карткою, так і банківським переказом, передають “Новою Поштою” у зручний для отримувача склад. Хороша крамничка, замовлятиму ще.

Оставить комментарий

20 + десять =