Грузинський обід

По-перше, хочу висловити величезну подяку Тінатін Мжаванадзе.
Вона ж , вона ж — автор прекрасної книги серії Гастроном «Грузинская домашняя кухня».

Бо все, що ми зготували — ми готували по цій книжці, і все вийшло не просто смачно, а неймовірно смачно.

А готували ми:

— салат з курки

— імеретинський сир

— гупту з барбарисовим соусом

— хачапурі по-аджарськи

А тепер подробиці і рецепти.

Насправді, рецепти здаються дещо важкими в сенсі «гратися багато», відварити, запекти і т.д., але що зручно — багато чого можна зробити заздалегідь, тому в день обіду лишиться зовсім небагато. Скажімо:
— за 4 дні до зробити сир і лишити його дозрівати
— за день відварити м»ясо і курку
— за 3 години до замісити тісто на хачапурі, запекти курку, зробити фарш на гупту

А що лишиться — зібрати салат, обсмажити готову гупту і швиденько зробити соус і поставити пектися хачапурі. Все просто.

Салат з курки (на 12-15 порцій)
1 курка на 1,5 кг
5 яєць
1,5 скл. волоських горіхів
1 стиглий гранат
300-400 г зеленого салату
пучок зеленої цибулі
пучок естрагону (тархун)
пучок кропу
білий винний оцет
сіль, перець, масло

Курку відварити (вода повинна покривати її повністю) приблизно 50 хв, дістати, змастити маслом і запікати годину у печі (170С)
Відваріть яйця, почистіть, покришіть. Горіхи перетріть в ступці, змішайте з оцтом, посоліть, поперчіть. Розберіть куряче м»ясо на смужки, граната — на зернята. Покришіть цибулю, кріп, відділіть листя естрагону від стебел, салат порвіть руками і викладіть на блюдо. У мисці змішайте курку, яйця, зелень,гранат, цибулю і викладіть на салат. Полийте горіховою заправкою і прикрасьте зернами гранату.
ПС. у нас горіхи були не дуже свіжі, тому масла з них від перетирання було не густо, і в заправку ми ще додали олії.

Сир імеретинський
1 л молока
50-70 мл пепсину
Для розсолу:
1 л. води
1 ч.л. солі
1 ч.л. цукру

Розігріте до 37-38С молоко процідіть через марлю у глиняний чи емальований посуд, влийте пепсин, розмішайте дерев»яною ложкою і лишіть у теплому місці. Коли молоко закваситься (25-30 хв), зберіть чистими руками сирну масу, покладіть у друшляк і лишіть, щоб стекла зайва сироватка. Розрівняйте сир, посипте сіллю. Через 2-3 дні з цього сиру можна готувати сулугуні або покласти його у розсол дозрівати, накрити кришкою і потримати у теплому місці 3-4 дні.
ПС. спеціальний пепсин я поки що не дістала, розжилася ацидин-пепсином у мережі «Гормональних аптек». На літр молока 2 таблетки потрібно розчинити у половині склянки води. І головне — тепле місце, бо згортатиметься молоко півдня.

Гупта (4-6 порцій):
500 г яловичини
2 картоплини
3 цибулини
1 скл горіхів
2 яйця
панірувальні сухарі
пучок петрушки
жменя сушеного кизилу
сіль, перець

Відваріть яловичину з однією цибулиною 2-2,5 години. Дайте вистигнути. Двічі пропустіть крізь м»ясорубку разом із картоплею, горіхами і петрушкою. Додайте у фарш яйця, сіль, перець і добряче вимішуйте хвилин 10. Розігрійте на сковороді масло, мокрими руками ліпіть невеликі кульки з фаршу, обвалюйте їх у сухарях і смажте до скоринки 7-10 хвилин. Дістаньте гупта, а у сковорідку вкиньте кизил, коли він роздується, додайте 2 покраяні цибулини і 1-2 черпаки бульйона, в якому варилося м»ясо. Варіть до загустіння і подавайте до гупта.
ПС. Ми соус подрібнили у блендері, так зручніше було, бо кизил треба було дрібніше порізати.

Аджарські хачапурі (на 10 порцій)
1 кг борошна
1 скл молока
1 ст.л. сухих дріжджів
1 ч.л. цукру
1 ч.л. солі
2 ст.л. олії

Для начинки
1 кг імеретинського сиру
10 яєць
масло

У просіяне борошно влийте 500 мл теплої води, тепле молоко, дайте цукор, дріжджі, сіль, олію і замісіть некруте тісто. Накрийте рушником і поставте у тепле місце на 1,5 години. Коли тісто підійде, обминіть його і лишіть ще на 1,5 години. Сир натріть на тертушці, додайте склянку холодної кипm»яченої води, щоб вийшла густа каша. Розділіть тісто на 10 кульок, кожну розкачайте в пляцок, краї згорніть і сформуйте човники, які начиніть сиром. ВИпікайте у печі (250-260С) 15 хвилин. Потім вбийте по одному яйцю і тримайте в печі ще кілька хвилин. Перед подачею покладіть по шматочку масла.
ПС. ми вже якось готували хачапурі, але те тісто було не надто вдалим. Це ж вийшло просто перфектним. Пообідали на славу, скажу я вам.

Отже, не бійтеся, не лінуйтеся, і буде вам щастя.

Понравилась статья? Поделиться с друзьями:
Добавить комментарий

2 + пятнадцать =

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: